Herbestemming Silo "de Klef" te Beneden-Leeuwen
Gelegen in het land van Maas en Waal, tegenover het watersnoodmonument uit 1861, aan de Waalbandijk in
Beneden-Leeuwen is het pakhuis, genaamd de Klef, gevestigd.
In het kader van het afstuderen voor de opleiding Interior Design & Styling is een onderzoek uitgevoerd naar de herbestemming en transformatie van de voormalige silo, met als onderwerp het zichtbaar maken van de geschiedenis van het pand. Er is voor dit onderwerp gekozen, omdat de opdrachtgever het belangrijk vindt dat de cultuurhistorische waarde van het pand behouden blijft en de geschiedenis van het pand zichtbaar wordt in de vormgeving van de Klef.
De voormalige silo krijgt een herbestemming tot Thermencomplex met restaurant en hotel. De doelgroep die aansluit bij deze functie zijn de toeristen die een bezoek brengen aan het Land van Maas en Waal en de inwoners van het gebied.
Uit het onderzoek is gebleken dat het bij een herbestemming van een monument niet per se gaat over het behouden van het gebouw, maar over het overbrengen en behouden van de historische link die met de plek verbonden is. In de Klef betreft dat de oorspronkelijke industriële functie en de logistieke werking van het pand, die geoptimaliseerd worden door de kraanbaan, de weegbrug en de gordingen. Deze kenmerken vormden het uitgangspunt van de oorspronkelijke functie, waarbij de kraanbaan de routing van de goederen bepaalde.
Aanpassingen zijn nodig om de nieuwe functie, wellness, toe te laten. De vraag vanuit de mogelijke toekomstige bezoekers is het toevoegen van raampartijen ten behoeve van extra daglichttoetreding en het uitzicht op de groene omgeving. De keuze welke aspecten van het verleden gebruikt worden is tevens afhankelijk van de nieuwe functie. De kraanbaan, de weegbrug en de gordingen zijn gehonoreerd tot Rijksmonument en moeten bewaard blijven bij een herbestemming. Deze kenmerken vormen het uitgangspunt voor het nieuwe ontwerp, waarbij de bezoeker zich voortbeweegt door een denkbeeldige tentoonstelling over de historie van de Klef.

Gericht op de natuur van het heden, maar gevormd door de geschiedenis van toen. De Klef is een Industrieel pand met een bijpassende Logistieke werkwijze. 'Vroeger' is 'Nu' heel erg belangrijk. Het lijnenspel strookt met de routing van de goederen. De bezoeker is het pakketje en beweegt zich op dezelfde wijze door het pand.

Via de loopbrug, gesitueerd onder de kraanbaan, bereik je de entree van het thermencomplex, gelegen op de 2e verdieping van het pand..

Betreedt de trap in de richting van de eerste verdieping en waan jezelf in de wereld van toen. De kraanbaan vormt het uitgangspunt voor de routing en de vroegere v-vormige Lorrie vormt het uitgangspunt voor de faciliteiten, die allen aan de buitenzijden gesitueerd zijn.

Zie hier de vroegere V-vormige Lorrie als inspiratiebron voor de jacuzzi. Het lijnenspel van de kraanbaan loopt door in het interieur en wijst je de weg tot het einde en weer terug.

De Lorrie keert hier letterlijk terug.. De Lorrie werd het pand binnen gebracht via de rail van de kraanbaan. De goederen werden geladen en gelost in de buurt van de buitenmuren. Na het laden of lossen van de goederen volgde de Lorrie de rail en werd deze, via de uitgang, weer in de richting van het water en de schepen voortbewogen.

Het thermencomplex telt drie verdiepingen en een buitenplaats. Op de begane grond zijn faciliteiten als een zwembad, douches, voetenbaden, saunabaden, jacuzzi's en dompelbaden gesitueerd, evenals het restaurant.


Herbeleef de geschiedenis van de Klef en verplaats jezelf in de vroegere goederen.

Het industriële materiaalgebruik weerspiegelt de vroegere functie van het pand. De kraanbaan vormt het begin, maar tevens ook het eindpunt van het thermenbezoek.